TikTok, kısa videoların paylaşıldığı son zamanların en popüler sosyal medya platformlarından birisidir. Çok kısa sürede büyük bir kullanıcı kitlesine ulaşan TikTok’un yasaklanması haberi gündemde yer alıyor. Eğer yasaklanırsa ana sebebin de hem siber güvenlik hem de ahlaki değerleri bozma konularında olacağı söyleniyor. Farklı ülkelerde halihazırda yasaklı olan TikTok’un bazı yetkililer tarafından ülkemizde yasaklanacağına dair söylentiler ortaya çıktı.
İçindekiler
TikTok Hangi Ülkede Yasak?
TikTok, şu anda milyonlarca kullanıcısı bulunan bir sosyal medya platformudur. Son günlerde Instagram’ın da ülkemizde yasaklanmasından dolayı birçok TikTok kullanıcısı TikTok’a herhangi bir yasak gelip gelmeyeceğini merak etmektedir. Ülkemiz haricinde bazı ülkeler bu uygulamayı yasaklamıştır. TikTok’un yasaklandığı ülkeler arasında şunlar bulunmaktadır:
- Hindistan
- Amerika Birleşik Devletleri
- Kanada
- Tayvan
- Avrupa Birliği
- Birleşik Krallık
- Endonezya
Yukarıdaki ülkelerden bazıları kalıcı bazıları da kısmi olarak yasaklanmıştır. Yasaklamanın nedenleri arasında ise siber güvenlik ve ahlaki değerler gösterilmektedir.
Hindistan
Tiktok uygulaması, Hindistan’da ilk defa 2020 yılında erişime kapatılmıştır. İlk yasaklama sürecinde uygulama sadece kısmi olarak kapandı. 2O21 yılında ise kalıcı bir kısıtlama getirilmiştir. Yasağın getirilmesinin temel sebebi ise Himalayalar’da Çin ordusunun 20 Hint askeri öldürmesinden kaynaklanmaktadır. Bu olay yaşandıktan sonra Hindistan, TikTok’un da içerisinde bulunduğu birçok uygulamaya yasak getirmiştir.
Amerika Birleşik Devletleri
2020’de Trump yönetimi şirket ile bir anlaşmazlık yaşamıştır. Bunun sonucunda da TikTok uygulamasının yasaklanması için Trump çalışmalar yaptı. Ancak mahkeme kararı ile bu çalışmalar boşuna oldu. Trump’tan sonra Biden yönetimi geldiğinde de şirket ile aralarındaki anlaşmazlık sürmeye devam etti. Anlaşmazlığın sonucunda Beyaz Saray, geçtiğimiz aylarda hükümet kurumlarında çalışan kişilerin telefondan uygulamayı silmesi kararını aldı.
Kanada
ABD’nin geçtiğimiz aylarda TikTok’u yasaklamasından sonra Kanada da uygulamayı yasaklamıştır. Hükümet bağlantısı bulunan telefonlarda TikTok uygulaması yasaklandı. Kanada’nın TikTok’u yasaklarken sunduğu gerekçe ise “TikTok’un mahremiyet ve güvenlik sorunları bulunmaktadır.” şeklindedir.
Tayvan
Tayvan’da Aralık ayında TikTok yasaklanmıştır. Hükümet bağlantılı telefonların tamamiyle TikTok’a girişi engellenmiştir. Pekin ile yaşadığı anlaşmazlıklardan dolayı Tayvan, ülke genelinde TikTok’u engellemiştir. Uygulamaya gelen yasaklara rağmen çoğu kişinin yasal olmayan yollardan da uygulamayı gireceği tahmin edilmektedir. Kişiler özellikle de VPN gibi araçlar kullanılarak uygulamaya girebilmektedir.
Avrupa Birliği
Avrupa Parlomentosu, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Konseyi için çalışan kişilerin telefonlarında TikTok bulunmayacağı açıklandı. Yasağın yapılma nedeni için ise siber güvenlik ve diğer saldırılardan korunma gösterilmektedir.
Birleşik Krallık
Mart ayında Britanya hükümeti içeride çalışan kişilerin TikTok uygulamasını kullanmayı yasaklamıştır. Yetkililer bu kararın arkasında olduklarını açıklayarak hassas hükümet bilgilerinin en önemli öncelik olduğu ifade edilmiştir.
Endonezya
Endonezya’da yasaklanan TikTok, diğer yasaklara göre daha farklıdır. 2018 yılında TikTok; uygunsuz içerik, pornografi ve kutsallara hakaret gerekçesi ile erişime kapatılmıştır. Uygulama sansür uygulamasını yürürlüğe koyduktan sonra Endonezya’daki yasak bir haftada kaldırıldı.
TikTok Neden Yasaklandı?
TikTok’un veri toplama politikaları, ülkelerin uygulamaya olan bakışını değiştirmiştir. Kullanıcıların verilerini kötü amaçla kullandığı şüpheleri bulunan TikTok, ülkemizde de yasaklanması gündemde olan bir konudur. Yalnızca ülkemizde değil dünya genelinde de TikTok’a karşı bir ön yargı oluşmuştur. Instagram’ın ülkemizde kapanmasından sonra sıradaki hedef de TikTok gibi gözükmektedir.
Uygulamada yer alan siber güvenlik sorunları hükümetlerin uygulamaya bakış açısını değiştirmektedir. Güvenlik sorunlarının yanı sıra ahlaki değerlere aykırılık, müstehcen içerik gibi sorunlar da TikTok’un yasaklanmasını olası hale getirmektedir. Uygulamayı kullanan kişilerin genç kitle olduğu düşünüldüğünde bu kullanıcılar daha kolay etkilenebilir.
TikTok Türkiye’de Yasaklanacak mı?
Türkiye’de Instagram’ın kapatılmasından sonra TikTok’un da kapanıp kapanmayacağı kullanıcılar tarafından merak edilmektedir. TikTok’a yönelik yasaklama iddiaları devam etmektedir. Yetkililer, uygulamanın siber güvenlik ve toplumsal değerlere zarar verdiğini temel sebep olarak göstermektedir. Ancak yapılan açıklamalara göre henüz herhangi bir yasaklama söz konusu değildir. TikTok uygulamasını ülkemizde sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.